Gisteren maakten de gemeente Asse, het Vlaamse Randfonds van het Agentschap Binnenlands Bestuur en het Agentschap voor Natuur en Bos bekend dat het Kravaalbos wordt uitgebreid met 11 hectare dankzij de aankoop van enkele gronden in en rond het bos. Deze uitbreiding zal er bovendien voor zorgen dat ruim 40 hectare van het Kravaalbos publiek toegankelijk wordt. Dat is bijna de helft van de totale oppervlakte. Met het Strategisch Project 'Landschap van Erembald tot Kravaalbos' kijken wij er enorm naar uit om hieraan verder te kunnen meewerken!
Onlangs kwamen enkele percelen te koop te staan in en rond het Kravaalbos, samen goed voor zo'n 11 hectare verspreid over bos-, natuur-, agrarisch-, en woongebied. De gemeente Asse, het Vlaamse Randfonds van het Agentschap Binnenlands Bestuur en het Agentschap voor Natuur en Bos sloegen de handen in elkaar om de 11 hectare aan te kopen en toegankelijk te maken voor het publiek. Het totale kostenplaatje van de aankoop bedraagt zo’n 1,3 miljoen euro en wordt gezamenlijk door de partners gefinancierd.
Onthaalpoort wijst je de weg
Met ‘Landschap van Erembald tot Kravaalbos’ zetten wij al enkele jaren in op natuur- en landschapsbeleving. Deze aankoop geeft hieraan een enorme boost. Om buurtbewoners actief te betrekken bij de verdere plannen, wordt binnenkort een participatieproces opgestart. Want recent bleek uit een bevraging dat in Asse – in de Vlaamse Groene Rand op een boogscheut van Brussel – een sterke nood bestaat aan extra toegankelijk groen. Er zal ook een laagdrempelige onthaalpoort worden ingericht met infoborden, fietsenstallingen en bijkomende trage wegen. Je vindt er de nodige informatie om je op weg te zetten voor een halve dagtocht door een prachtig open landschap naar een ander gemeentebos, het Kartelobos of naar Putberg, Wolfrot en Boekfos, gebieden in ontwikkeling in kader van de Groene Rand rond Asse.
“Vroeger waren we vooral bezig met het behoud van het bestaande groen in onze Vlaamse Rand, maar nu gaan we veel offensiever te werk”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “We behouden groen én we zorgen voor extra groen. Met deze aankoop komen er een pak bomen bij en wordt het gebied meer toegankelijk voor iedereen”.
Beleving, biodiversiteit en duurzaamheid
Het Kravaalbos is een restant van het vroegere Kolenwoud waartoe ooit ook het Zoniënwoud en het Hallerbos behoorden. Dankzij deze aankoop breidt de totale oppervlakte van het bos tot zo’n 90 hectare uit. Ook Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir is verheugd, de aankoop past ook mooi in het plaatje van de doelstelling van de Vlaamse regering om tegen 2024 Vlaanderen 4.000 hectare bos rijker te maken: “Vlaanderen kiest resoluut voor meer openbaar bos. We willen de lat zowel voor de belevingswaarde als voor de biodiversiteit en de duurzaamheid heel hoog leggen. Met zijn oude loofbomen, brongebied van de Leibeek, schitterende voorjaarflora en deze geplande uitbreidingen past het Kravaalbos meer en meer in het rijtje van topdomeinen in de brede Vlaamse Rand, zoals het Zoniënwoud, het Hallerbos en het Park van Gaasbeek.”