Kravaalweide breidt uit met lokale kersenbomen

Aanplant Kravaalweide met Brabanders
Aanplant Kravaalweide met Brabanders

Deze weide bevatte reeds een oude kersenboomgaard en werd eerder al eens uitgebreid met een 50-tal oude kersenrassen. Nu plant Natuur en Bos hier opnieuw 50 kersenbomen bij.

Mazenzele is een klein dorpje in Opwijk, aan de rand van het Kravaalbos’, vertelt Wim Solie van Regionaal Landschap Brabantse Kouters. ‘Het werd vroeger het ‘witte dorp’ genoemd omdat het in de lente wit kleurde van de vele bloeiende kersenbomen. Jammer genoeg verdwenen veel kersenboomgaarden door de jaren heen.’ De gemeente Opwijk, RLBK en het gebiedsgerichte project “Landschap van Erembald tot Kravaalbos” zetten zich nu gezamenlijk in om deze oude kersenboomgaarden in de streek te herwaarderen. Hiervoor werden, met middelen van de provincie Vlaams-Brabant, oude lokale rassen vermeerderd door het oogsten van enten van veteraanbomen. De gemeente en RLBK lieten dit materiaal enten op hoogstamfruitbomen en vervolgens opkweken door de Nationale Boomgaardenstichting vzw.

Natuur en Bos springt graag mee op de kar door op de Kravaalweide deze hoogstamfruitbomen aan te planten. Zo kan het genetische materiaal uit de streek bewaard worden. De weide ligt op grondgebied Aalst, maar bevindt zich net naast het ‘witte dorp’. Daarom wil Natuur en Bos deze oude rassen op deze locatie uitbreiden.

Het grootste deel van de aangeplante bomen zijn geënte kersenbomen van het ras Brabanders die met dit lokaal entmateriaal opgekweekt werden. Daarnaast worden ook enkele andere rassen aangeplant die vroeger veelvuldig voorkwamen in de streek zoals, Bigarreau noir, Noordkriek en Hedelfinger Riesenkirsche.

Onder het motto ‘Meer bos voor Vlaanderen!’ schaart de Vlaamse overheid zich vastberaden achter een uitbreiding van het bosareaal in Vlaanderen. Meer info: www.bosteller.be

Vragen over dit project?:

Wim Solie

Projectmedewerker

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0499 27 94 39

Contact

Heb je een vraag over het project neem zeker contact op!

info@erembaldkravaal.be of rechtstreeks naar iemand van ons team!

De coördinatie van het project gebeurt binnen het Regionaal Landschap Schelde-Durme. Onze bureau is daarom bij hen gevestigd: Markt 1, 9230 Wetteren.

Google Map

Google Map